ACTIVITATS

ABRIL

19 h
Cicle Històries de l'Art

UNA HISTÒRIA DE LES SÈRIES

Curs impartit per Pep Prieto, periodista, escriptor i crític de cinema.

Les sèries, abans menystingudes respecte al cinema, van anar guanyant prestigi amb fenòmens com Twin Peaks (1990) o Lost (2004). Al nou mil·lenni s’han consolidat com a obres d’art que exploren temes moderns i han transformat la nostra manera de consumir ficció.

Sessió 1: dimarts, 8 d’abril

El naixement d’una manera de mirar el món

Les sèries neixen com a fórmula per fidelitzar una audiència que s’asseu setmanalment davant d’un dispensador de ficció que té dins de la mateixa llar. Però a la vegada és una importació dels gèneres cinematogràfics que, en l’afany d’expandir-se, acaba creant una nova manera de narrar. Per entendre-ho és important analitzar la filosofia de les grans cadenes i fixar-se en quins títols marcaven el camí. Alguns d’ells, significativament, han acabat fent el salt a la pantalla gran.

Sessió 2: dimarts, 15 d’abril 

El que passa a la tele es queda a la tele

Els anys 70 són els de la consolidació de la narrativa serial en dues direccions: el culebrot, que acaba important-se a casa nostra, i el conegut com a procedimental, sèries amb episodis autoconclusius. Neix una indústria que produeix amb persistència, però no aconsegueix transcendir el seu propi mitjà, fins al punt que és percebuda com el lloc on s’apaguen les grans estrelles del cinema. Però també evidencia la seva implementació social, perquè apareixen els primers títols que tenen el món pendent de la seva resolució.

Sessió 3: dimarts, 22 d’abril 

Les sèries també són art

Quan David Lynch decideix fer “Twin Peaks” obre una nova era en què la televisió ja no és només un cementiri d’elefants, sinó el laboratori de proves de noves narratives i un lloc en què es poden explicar històries tan legítimes com les de la pantalla gran. Neix així la percepció que la televisió també és un lloc d’autors que pot influir a la resta d’expressions artístiques. Al llarg dels anys 90 i principis del 2000 apareixen una ingent quantitat de sèries que ens adverteixen que aquest fenomen no només ha estat sempre aquí, a casa, sinó que en termes de qualitat ha fet un salt irreversible.

Sessió 4: dimarts, 29 d’abril 

Un nou univers

La conversió de la sèrie “Lost” en un fenomen global marca l’inici d’una nova manera de concebre la narrativa televisiva que es consolida amb la irrupció de les plataformes de streaming. Canvien els hàbits de l’espectador, la forma d’explicar històries i també la percepció dels vells gèneres de la ficció. Paradoxalment, les diferents operadores de streaming adopten la política dels estudis del Hollywood clàssic i, tot volent satisfer la demanda, fan entrar el vell model audiovisual en crisi. Nosaltres, els consumidors, en som l’element fonamental.

ESPAI
Auditori del Museu de l'Empordà
UNA HISTÒRIA DE L’HUMOR EN L’ART

UNA HISTÒRIA DE L’HUMOR EN L’ART

GENER

UNA HISTÒRIA DE L’ART I LA CENSURA

UNA HISTÒRIA DE L’ART I LA CENSURA

FEBRER

UNA HISTÒRIA DE LA CONTRACULTURA

UNA HISTÒRIA DE LA CONTRACULTURA

MARÇ

UNA HISTÒRIA DE L’ART DELS VIDEOJOCS

UNA HISTÒRIA DE L’ART DELS VIDEOJOCS

MAIG

UNA HISTÒRIA DE L’ARQUITECTURA PINTADA

UNA HISTÒRIA DE L’ARQUITECTURA PINTADA

JUNY

© Alguns drets reservats. Museu de l’Empordà, 2018
Ajuntament de Figueres. Cultura
Avís legal - Protecció de dades

Museu de l'Empordà
Rambla, 2
17600 Figueres
infome@museuemporda.org      972 50 23 05