ACTIVITATS

NOVEMBRE

19 h
Cicle Històries de l'Art

Una història de l’art digital

Cicle dedicat a una història de l’art digital, a càrrec de David Casacuberta, professor de Filosofia de la Ciència i la Tecnologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del GEHUCT (Grup d’Estudis Humanístics sobre Ciència i Tecnologia), en què investiga els biaixos que pot generar a intel·ligència artificial en el camp de la salut.

En aquest curs explicarem l’origen, evolució i actual estat de l’art digital. Explicarem que, per entendre l’art digital, l’hem d’entendre com un estat mental, on la tecnologia digital és una força d’expressió, un dispositiu epistèmic i no simplement una eina amb la qual fem art. Explorarem qüestions com les noves relacions entre artista i públic, quins són els llenguatges d’expressió de l’art digital, de quina forma l’art digital interacciona amb moviments emancipadors o com portar-nos a revisar el concepte d’autor en un mitjà digital.

Sessió 1: 9 de novembre. Què és l’art digital
Aquesta primera sessió es centrarà en definir en detall l’art digital, quina és la seva relació particular amb la tecnologia i la seva funció per ajudar-nos a desautomatitzar la forma en que interactuem amb els nostres dispositius i mitjans digitals

Sessió 2. 16 de novembre. Dels origens de l’art digital al net.art clàssic.
En aquesta segona sessió iniciarem la revisió pròpiament històrica de l’art digital i parlarem dels seus origines, Des de la llavor original del futurisme a els primers experiments d’art amb ordinadores fins arribar a la primera avantguarda de l’art digital: el net.art clàssic de la dècada dels 90.

Sessió 3. 23 de novembre. Creació col·lectiva
Aquesta tercera sessió es centrarà en la transformació de l’art digital a l’entrada del segle XXI a la cerca d’una nova forma de relacionar-se artista i públic, seguint les idees de Benjamin de l’artista com a productor. Es tracta del paradigma de la creació col·lectiva on és el públic qui crea l’obra.

Sessió 4. 30 de novembre. Actualitat i futur de l’art digital
En aquesta última sessió ens centrarem en les formes més recents de l’art digital actual, especialment aquell basat en la intel·ligència artificial i el machine learning i farem una mica de prospectiva sobre quines noves formes artístiques poden sorgin dels últims avanços en tecnologia digital com la computació quàntica o el blockchain.

ESPAI
Auditori del Museu de l'Empordà
Una història del paisatge a la fotografia

Una història del paisatge a la fotografia

SET – OCT

Una història de l’art LGTBIQ+

Una història de l’art LGTBIQ+

OCTUBRE

© Alguns drets reservats. Museu de l’Empordà, 2018
Ajuntament de Figueres. Cultura
Avís legal - Protecció de dades

Museu de l'Empordà
Rambla, 2
17600 Figueres
972 50 23 05