CONVOCATÒRIA OBERTA

VAMOS A LA PLAYA: VACANCES AMB FRANCO

Sota aquest títol, volem desenvolupar un projecte (que inclou qualsevol llenguatge artístic, com instal·lacions, so, performances, dibuixos, vídeos, etc.) a les dues institucions, Museu de l’Empordà, Figueres, i Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona. En la primera fase actual, busquem artistes que van passar les vacances a Espanya durant el franquisme i que estiguin interessats a desenvolupar idees artístiques sobre les seves experiències. En una segona fase, les formes de presentació s’han de realitzar amb els artistes seleccionats. No obstant això, aquesta segona fase dependrà de si es presenten suficients projectes que la comissió avaluadora consideri de qualitat corresponents al tema. Us demanem la vostra comprensió. El projecte està prevista per al segon trimestre de 2024 o el primer trimestre de 2025. Encara no està tancat el pressupost, però honoraris d’artistes hi són previstos.

L’última víctima de la dictadura franquista va ser Salvador Puig Antich i va tenir lloc el 1974 mentre es difonia una imatge d’Espanya com a lloc ideal de vacances per al turisme internacional. Si bé a Espanya el turisme va començar a desenvolupar-se a finals del segle XIX, als anys seixanta del segle XX es va manifestar en la seva forma massiva en tots els països del nord del Mediterrani. En aquella època, una de les raons principals per desenvolupar el turisme a la Península va ser la promoció del desenvolupament econòmic. El règim franquista, vencedor de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), va promoure una imatge homogènia del país que va reduir la diversitat de les regions a un folklore uniforme. Els turistes feien d’ambaixadors d’una imatge positiva d’Espanya, i contribuïen a la percepció de normalitat de la dictadura de Franco. Fins i tot podríem dir que els turistes generaven un món paral·lel a aquell que vivia i patia la gent del país que no era afí al règim i als seus principis.

Foto de Maya Goded

Hi havia, però, després de tot, possibilitats de percebre la dictadura com a dictadura? Com es reflecteix aquesta percepció en les obres dels artistes que van passar les vacances amb les seves famílies a Espanya? Com van percebre els/les artistes la dictadura i les seves repercussions en el dia a dia de la gent amb la qual van tenir contacte o en les seves mateixes vacances?

En un exercici de i sobre la memòria democràtica i la reparació històrica, busquem artistes que en els anys seixanta i fins al 1975, estiuegessin a Espanya i que en guardin algun tipus de record, per participar en un projecte artístic.

 Escriu-nos si el tema t’interpel·la!

  • Material: CV de l’artista, nom complet de l’artista, lloc/s d’estiueig, descripció o esbós d’una proposta artística per un projecte expositiu d’una a dues pàgines i els comentaris que es creguin oportuns.
  • Enviament de les propostes: vamos-a-la-playa@gmx.net
  • Data de finalització de la convocatòria: dilluns 1 de maig de 2023
  • Llengües: català, castellà, francès, anglès i alemany

La comissió avaluadora estarà formada pel director del Museu de l’Empordà, la directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani i l’artista Monika Anselment. 

Informarem sobre els artistes pre-seleccionats durant el mes de maig. La selecció final i l’execució del projecte queda supeditada al resultat de la convocatòria.

Organitzen: Museu de l’Empordà i Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona

© Alguns drets reservats. Museu de l’Empordà, 2018
Ajuntament de Figueres. Cultura
Avís legal - Protecció de dades

Museu de l'Empordà
Rambla, 2
17600 Figueres
infome@museuemporda.org      972 50 23 05