ACTIVITATS

SETEMBRE

19 h

Cicle Històries de l’Art

UNA HISTÒRIA DE L’ART AMB TINTÍN

Curs impartit per Joan Manuel Soldevilla, professor, escriptor i especialista en publicacions de còmics i literatura popular.

Aquest curs vol oferir un recorregut per les múltiples connexions que s’estableixen entre Les aventures de Tintín i el món de l’art. A través dels vint-i-quatre títols de la col·lecció, els lectors d’arreu han pogut seguir un veritable curs d’història de l’art; egipci  o abstracte, gòtic o xinès, Dalí, Hokusai, la pintura rupestre, les performances d’avantguarda o l’art africà han estat manifestacions artístiques presents en una de les obres cabdals dels mitjans de comunicació de massa del segle XX.

Però no només això, sinó que les vinyetes de Tintín -i el mateix Hergé- s’han convertit al llarg dels anys en referències pictòriques -Warhol i Liechtenstein els van homenatjar repetidament- i de diverses expressions artístiques. I encara diríem més: amb el nou segle, l’obra d’Hergé es mostra en un museu exclusivament dedicat a ell -el Musée Hergé-, i l’estudi de la seva producció ha generat una bibliografia que supera, de llarg, els cinc-cents títols que l’analitzen des de múltiples vessants.

Sessió 1: dimarts, 3 de setembre

El Museu artístic de Tintín.

Selecció de la presència de peces representatives de la història de l’art a Les aventures de Tintín, tot analitzant la funcionalitat i la intencionalitat de la seva presència així com la importància progressiva de la documentació en el treball dut a terme per Hergé.

Sessió 2: dimarts, 10 de setembre

De la historieta considerada com una de les belles arts.

Breu recorregut per la història i el llenguatge del còmic que permet entendre la seva progressiva valoració i com la figura d’Hergé esdevé clau en tot aquest procés de dignificació.

Sessió 3: dimarts, 17 de setembre

Hergé i l’art

Aproximació a com l’autor es deixa influir per la tradició cultural universal i per les transformacions de l’art del segle XX, i com això és manifesta en la seva obra i en la seva particular fascinació per l’art abstracte, que el va dur a atresorar una important pinacoteca.

Sessió 4: dimarts, 24 de setembre

Tintín, obra d’art.

Anàlisi del procés -comercial, popular, mediàtic i acadèmic- que, des de mitjans del segle XX,  ha entronitzat l’obra d’Hergé -i, de retruc, el llenguatge del còmic- com una referència artística universal i transgeneracional.

ESPAI
Auditori del Museu de l'Empordà
UNA HISTÒRIA DE L’ART A TRAVÉS DE LA MÚSICA

UNA HISTÒRIA DE L’ART A TRAVÉS DE LA MÚSICA

OCTUBRE

UNA HISTÒRIA DE L’ART I ELS FALSOS

UNA HISTÒRIA DE L’ART I ELS FALSOS

NOVEMBRE

© Alguns drets reservats. Museu de l’Empordà, 2018
Ajuntament de Figueres. Cultura
Avís legal - Protecció de dades

Museu de l'Empordà
Rambla, 2
17600 Figueres
infome@museuemporda.org      972 50 23 05