ACTIVITATS
OCTUBRE
UNA HISTÒRIA DE L’ART A TRAVÉS DE LA MÚSICA
Curs impartit per Jordi Maddaleno, crític musical i gestor cultural.
Des de les arts plàstiques i la música, la proposta planteja explorar diferents èpoques ─Renaixement i Barroc, classicisme i Romanticisme, avantguardes del segle XX i creació contemporània del segle XXI─ i connectar músics com Bach, Vivaldi, Beethoven o Stravinski amb pintors com Velázquez, Caspar David Friedrich o Chiharu Shiota. En definitiva, veure l’evolució de l’art i la música al llarg de la història.
Sessió 1: dimecres 9 d’octubre
Renaixement i barroc. El dualisme de l’etern cicle de contrastos en la història de l’art.
Des de l’origen de l’òpera a inicis del s.XVII a la Florència del renaixement, passant pel regnat dels grans compositors del barroc: Bach (relacionat amb l’art alemany), Händel (relacionat amb l’art anglès), Vivaldi (relacionat amb l’art italià) o Rameau (relacionat amb l’art francès), compositors que van marcar el futur de la música europea.
Esments al renaixement i el barroc espanyol amb figures de la importància de Cristobal de Morales, Tomás Luis de Victoria o Domènech Terradellas. Època de la construcció de l’Escorial i del triomf pictòric de Velázquez.
Sessió 2: dimecres 16 d’octubre
Classicisme i romanticisme
Des de la figura fonamental de Wolfgang Amadeus Mozart i L. van Beethoven, els qui van crear les bases de l’origen de la futura òpera romàntica germànica, a l’origen del naixement del romanticisme europeu a l’Alemanya de Goethe, amb figures com el pintor Caspar David Friedrich o l’anglès William Turner a Anglaterra. El belcanto a la Itàlia romàntica de Rossini, Bellini i Donizetti i els seus ressons artístics a l’Europa amb París com a capital mundial de l’art occidental. Wagner i Verdi porten al cim l’òpera a Europa.
Sessió 3: dimecres 23 d’octubre
Les avantguardes del s. XX i els seus ressons en la música
Impressionisme i Debussy, Expressionisme i Schönberg. Neoclassicisme i Stravinski o Post-romanticisme i compositors com Richard Strauss, Giaccomo Puccini o Jules Massenet. Naixement del cinema i la seva influència en la música.
Discórrer de l’art pictòric figuratiu a l’abstracte, la influència de la florent societat artística dels EUA amb el naixement del jazz, i les arts degenerades estigmatitzades pels nazis. La migració europea a Amèrica.
Sessió 4: dimecres 30 d’octubre
La segona meitat del s.XX i els inicis del nou mil·lenni amb el primer quart de segle del XXI
Les avantguardes es dissolen en una realitat on l’art i la música s’allunyen del gran públic. Motius, crisis de l’art i la cultura en general. El naixement del Minimalisme en la dècada dels 60 dels EUA amb figures com Steve Reich, Philip Glass o John Addams. Els directors compositors europeus com Pierre Boulez i la creació del IRCAM francès (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musiqui) en els anys 70 a París. El dualisme d’Europa i els EUA es diversifica en un món on la globalització i les xarxes socials acosten artistes i compositors de la Xina (Ai Wei Wei) o el Japó (Chiharu Shiota).
Amb la col·laboració del Festival Schubertíada de Vilabertran, organitzat per L’Associació Franz Schubert de Barcelona.
Auditori del Museu de l'Empordà
UNA HISTÒRIA DE L’ART AMB TINTÍN
SETEMBRE
UNA HISTÒRIA DE L’ART I ELS FALSOS
27 de novembre
OBRES/ARTISTES
-
La col·lecció
EL MUSEU DE L’EMPORDÀ
-
Presentació
Visita’ns
Història
Missió i objectius
Organigrama
Sala de premsa
© Alguns drets reservats. Museu de l’Empordà, 2018
Ajuntament de Figueres. Cultura
Avís legal - Protecció de dades
Museu de l'Empordà
Rambla, 2
17600 Figueres
infome@museuemporda.org 972 50 23 05