ACTIVITATS

12 d’abril

Dia Internacional de l'Art 2024

«RESISTÈNCIA CONTÍNUA: ART, SALUT I BENESTAR». II Jornades Territorials de les Pràctiques Artístiques Contemporànies de les Comarques Gironines

El 2019, l’Organització Mundial de la Salut, recomanava, per primera vegada, incloure l’art i la cultura en el sistema sanitari. És el que es coneix com a “Arts in Heath”, és a dir, una àmplia i creixent disciplina acadèmica i un camp de pràctica dedicat a utilitzar el poder de les arts i la cultura i a explotar-ne les seves potencialitats terapèutiques, per millorar la salut i el benestar de les persones en diversos contextos institucionals i comunitaris.

PROGRAMA:

10-10:15h Presentació: Eduard Bech-Vila, Ingrid Guardiola, Mònica Aymerich

10.30 – 12.00 h Sessió 1 /Art i salut, un diàleg possible

Sara Guila Fidel, especialista en Psicologia Clínica, adjunta del Servei de Psiquiatria. Hospital Vall d’Hebron.

Guillem d’Efak, cap d’acció comunitària, programes públics i comunicació del MNAC.

Modera: Eduard Bech-Vila, director del Museu de l’Empordà

PAUSA ESMORZAR

12.30 – 14.00 h Sessió 2 /Curar les institucions

Mireia Sallarès, artista. Presentació del projecte «Història potencial de Francesc Tosquelles: Catalunya i la por» (2021, Premi Loop-Xarxa de centres d’art de Catalunya)

Sandra Álvarez de Toledo, col·leccionista, comissària, editora. A partir de tota la seva recerca sobre Fernand Déligny. Co-comissària de “Fernand Deligny: Elogi de l’asil” (La Virreina Centre de la imatge, novembre 2023-maig 2024).

Modera: Ingrid Guardiola, directora del Bòlit.

PAUSA DINAR

16.00 – 17.30 h Sessió 3 /Artistes i projectes/

Associació Cultural La Volta (Girona) – Festival La Incòmoda

La Incòmoda és un projecte on participen diverses persones, entitats i serveis del barri de Sant Narcís, que té per objectiu posar en relació les arts i la paraula per potenciar la reflexió social, el treball col·lectiu  i la transformació social al voltant de qüestions socials al barri. La proposta consisteix a abordar temàtiques socials i polítiques presents a la societat i al barri que són invisibilitzades, que formen part de la perifèria de l’hegemonia blanca-normativa-funcional-productiva, amb necessitats, realitats i potencialitats menystingudes o que són tabú.

 Raquel Moron (Girona)-The Dreamers- Veus compartides

Artista, directora d’Inund’Art i creadora de projectes com «The Dreamers» amb joves menors que han arribat sols a Catalunya des de l’altra banda del Mediterrani o «Veus compartides», un projecte artístic comunitari creat per un grup de dones i joves a partir de veus de dones que han viscut violència de gènere.

Patricia Fuentes i Desiré Rodrigo – Lo Relacional (Barcelona, instal·lats a l’Empordà)

Lo relacional és un col·lectiu catalitzador de relacions i pràctiques que transiten entre l’educació, la creació cultural i la dinamització comunitària.

Eduard Bech-Vila – ‘Arts en salut al Museu de l’Empordà. Art i fibromiàlgia’

Presentació d’una de les tres proves pilot impulsades des del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català de la Salut per treballar objectius de salut des de la cultura i el patrimoni.

Modera, Marta Carreras (La Vall del Llémena) artista i mestra, autora del llibre il·lustrat «Tu no entens res… Però jo tampoc», que mira d’explicar la síndrome de l’Asperger.

ESPAI
Museu de l'Empordà

© Alguns drets reservats. Museu de l’Empordà, 2018
Ajuntament de Figueres. Cultura
Avís legal - Protecció de dades

Museu de l'Empordà
Rambla, 2
17600 Figueres
infome@museuemporda.org      972 50 23 05